Aliff Syukri kena marah isteri sebab suka menunju k-nunjuk!! Kali ni Datin betul2 marah!

Aliff Syukri kena marah dengan isteri sebab suka menunjuk-nunjuk!! Kali ni Datin betul2 marah!

Aliff Syukri kena marah isteri sebab suka menunju k-nunjuk!! Kali ni Datin betul2 marah!

Kemarahan adalah tindak balas emosi yang sengit. Ini adalah emosi yang melibatkan tanggapan yang tidak selesa dan bermusuhan yang kuat terhadap provokasi, kecederaan atau ancaman yang dirasakan.

Kemarahan boleh berlaku apabila seseorang merasakan sempadan peribadi mereka sedang atau akan dilanggar. Ada yang mempunyai kecenderungan belajar untuk bertindak balas terhadap kemarahan melalui pembalasan sebagai cara untuk mengatasi masalah.

Raymond Novaco dari University of California Irvine, yang sejak 1975 telah menerbitkan pelbagai jenis kesusasteraan mengenai subjek ini, menyusun kemarahan kepada tiga modaliti: kognitif (penilaian), somatic-affective (ketegangan dan agitasi), dan tingkah laku (penarikan dan antagonisme).

DeFoore, seorang penulis pengurusan kemarahan, menyifatkan kemarahan sebagai periuk tekanan: kita hanya boleh menggunakan tekanan terhadap kemarahan kita untuk masa yang tertentu sehingga ia meletup.

Kemarahan adalah tindak balas emosi yang memberi kesan kepada tubuh. Seseorang yang mengalami kemarahan juga akan mengalami keadaan fizikal, seperti peningkatan kadar denyutan jantung, tekanan darah tinggi, dan peningkatan tahap adrenalin dan noradrenalin.

Sesetengah melihat kemarahan sebagai emosi yang mencetuskan sebahagian daripada perjuangan atau tindak balas otak penerbangan. Kemarahan digunakan sebagai mekanisme perlindungan untuk melindungi ketakutan, kecederaan atau kesedihan.

Kemarahan menjadi perasaan utama dalam tingkah laku, kognitif, dan fisiologi apabila seseorang membuat pilihan sedar untuk mengambil tindakan segera menghentikan tindakan yang mengancam satu lagi kekuatan luar.

Istilah Inggeris berasal dari istilah kemarahan lama bahasa Norse. Kemarahan boleh banyak kesan fizikal dan mental.
Sila tonton video: